Hva er patent?

Si at du utvikler en ny teknisk løsning. Du setter i gang med produksjon og skal selge et produkt med denne løsningen. Du venter på leveranse fra produsenten din, men noen kaprer forsendelsen og selger produktene selv. Eller kanskje produsenten synes det er en bedre idé å selge produktene enn å sende dem til deg?

Det er absurd, sant?

Klart du ville reagert! Alle kan se at det er ran på høylys dag. Heldigvis kunne du dokumentert at det var dine produkter, og du ville fått hjelp fra rettssystemet.

Men hva om noen bare stjeler «måten å gjøre det på», og setter i gang egen produksjon og selger sine egne produkter?

Patent er en måte å beskytte seg mot dette. Og samtidig er patent mye mer.

Kult eksempel på en teknisk løsning …
Foto: Unsplash

Patentsystemet - monopol eller delingskultur?

Poenget med patentsystemet er å oppmuntre kreative hoder til å dele de gode, tekniske løsningene sine med verden – og samtidig få noe igjen for det.

Patent er altså en dokumentert enerett til en konkret, teknisk løsning på et problem – en oppfinnelse. Utvikling av ny teknologi er verdifullt og ofte veldig kostbart for den som står bak.

Et innvilget patent kan sies å være en bekreftelse på at du har bidratt til teknologisk utvikling. Du er en problemløser. Du har sett en ny og ikke åpenbar måte å løse et problem på. Kanskje har du eksperimentert i årevis, for å få det til å fungere. Og siden du har investert i det, fortjener du å ha muligheten til å bestemme over oppfinnelsen selv.

Hvis du får innvilget patent, vil du kunne fornye rettigheten din hvert år i 20 år. Det vil si at i det/de landene du har patent, har ingen andre rett til å utnytte oppfinnelsen kommersielt, uten at du gir dem tillatelse til det.

I de landene du ikke har patentbeskyttelse, vil andre kunne utnytte oppfinnelsen din. I tillegg vil andre kunne benytte patentpublikasjonen din til å hente inspirasjon for å løse andre tekniske problemer.

Løsning på et teknisk problem

Hva menes med et teknisk problem? Eller teknisk løsning? Vi kan fort komme til å komplisere disse begrepene.

Det er lav terskel for å kalle noe «teknisk». Det er egentlig så enkelt at det må være snakk om faktiske, fysiske ting som kan brukes til noe.

Hvis du ser rundt deg, ser du tekniske problemer og tekniske løsninger overalt. Fra de helt enkle, som glasset ditt: en gjenstand med et hulrom som gjør det mulig for deg å ta vannet med deg til arbeidsplassen i stedet for å drikke fra bekken. Til de mer kompliserte, som kameraet som glaner på deg fra toppen av skjermen, og som både kan se og høre deg, klart og tydelig.

En teknisk løsning kan også være en sammensetning av virkestoffer i en tablett som du kan ta for et helseproblem. Eller det kan være en serie trinn i en fremgangsmåte, som datamaskinen din utfører, for å løse et bestemt problem.

Verden er full av problemer som trenger en løsning.
Foto: Unsplash

Patent – et verdipapir

Har du opplevd at da du kjøpte innboforsikring, anbefalte forsikringsselskapet å ha en inventarliste, og gjerne ta bilde av tingene dine? De synes det kan være smart med dokumentasjon, i tilfelle det skulle bli nødvendig å erstatte noe.

Se på et patent som en slags inventarliste. Det ligger i patentregisteret og dokumenterer hva du eier.

Det er et verdipapir for deg og bedriften din.

Neste
Neste

Hva skal du med patent?